Materialen

Paracord

Wikipedia: Parachutekoord is een koord met een nylon mantel en nylon kerndraden. Het koord heeft zijn naam te danken aan de toepassing in zijn oorspronkelijke vorm: de dragende lijnen van parachutes van paratroepen in de Tweede Wereldoorlog. Het koord is van Amerikaanse origine.

Paracord.nl: Wat is Paracord en wat zijn de verschillende types?
Origineel Paracord is een “US Made” nylon koord dat bestaat uit een kern van draden in een geweven nylon mantel. Het woord ‘Paracord’ komt van het gebruik door Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een parachute landing werd het touw van de parachute afgesneden en gebruikt voor allerlei toepassingen. Door de populariteit van het koord vandaag zijn er veel varianten in verschillende kwaliteit verkrijgbaar. Paracord Type III 550 is het meest gebruikte Paracord.

Soorten en types Paracord
Paracord is in allerlei diktes, kleuren en patronen verkrijgbaar. De verschillende diktes worden vaak aangeduid als “Type” of met de bijbehorende breekkracht (in pounds). Zo wordt het meest gebruikte “Paracord Type III” ook wel “550 Paracord” genoemd, omdat het een breekkracht van 550 lbs. (249 kg) heeft. Naast Type III wordt ook Type II veel gebruikt voor meer elegant knoopwerk en ‘Type I’ en ‘Micro’ vaak als accessoire koord.

Biothane®

Wat is Biothane?
Biothane is een gecoat band dat gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden. Het is een zeer goede vervanger voor leer, nylon of vinyl. Het bestaat uit een laagje sterke nylon met daaromheen een beschermend laagje polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). (Bron: Wetenschap.info)
De kunststof laag is gekleurd en maakt Biothane net zo trendy en aantrekkelijk.

Voordelen van Biothane®:

  • Duurzaam en sterk, scheurt niet
  • Neemt geen vocht op, schimmelt niet
  • Blijft flexibel bij koud weer
  • Uiterst kleurvast en vormstabiel, rekt niet
  • Geen onderhoud – makkelijk te reinigen met water
  • Bijna geen slijtage
  • In veel kleuren beschikbaar

Touw

PPM touw (Polypropylene Multifilament)

PPM touw is glanzend, soepel en voelt zacht. Het is licht en neemt zeer gering water op. PPM touw blijft drijven, droogt snel en wordt niet snel vies. PPM touw is goed bestand tegen schimmel en rot. Het bevat geen giftige stoffen en is dus veilig voor mens en dier (OEKO-TEX® keurmerk). Door deze eigenschappen is dit PPM touw zeer geschikt voor het maken van onder andere hondenlijnen en hondenspeeltjes.
Ik gebruik met name 8mm ppm touw, zonder kern (plat).

Ik gebruik ook ongelooid tuigleder, vetleer en/of ander materiaal, maar merendeels, met bovenstaand materiaal.